espa banner

Χρόνιος βήχας

Χρόνιος βήχας

Είναι ο βήχας ο οποίος διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι αυτές που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις αν θα πρέπει να επισκεφθείς κάποιο γιατρό για τον βήχα σου.
Έχεις πτύελα κίτρινα ή πράσινα;
Όταν αναπνέεις έχεις σφύριγμα> στο στήθος;
Έχεις πυρετό>101 F;
Χάνεις βάρος;
Ιδρώνεις το βράδυ, στη διάρκεια του ύπνου;
Αποβάλλεις αίμα; (με τον βήχα)

 

Αν η απάντηση είναι ναι σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις ,πρέπει να συμβουλευθείς αμέσως γιατρό.
Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βήχα ο οποίος δεν υποχωρεί Αν καπνίζεις θα πρέπει να διακόψεις. Συμβουλέψου το γιατρό σου σχετικά με τις μεθόδους διακοπής καπνίσματος.
Η ρινική καταρροή που οφείλεται σε αλλεργία μπορεί επίσης να προκαλέσει βήχα. Πρόκειται για βλέννη η οποία <τρέχει> στο στήθος από την πίσω πλευρά της μύτης. Στην περίπτωση ρινικής καταρροής αλλεργικής αιτιολογίας, προσπάθησε να αποφεύγεις ερεθίσματα στα οποία μπορεί να είσαι αλλεργικός όπως:
Σκόνη, καπνός, γύρη, μούχλα, φρεσκοκομμένο χορτάρι (γρασίδι), οικιακά ζώα, συγκεκριμένα δέντρα, υλικά καθαρισμού και αποσμητικά χώρου, χημικά αέρια…
Υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βήχα σε πολλούς ανθρώπους όπως αναστολείς διαύλων ασβεστίου (χρησιμοποιούνται στην υπέρταση), β-αποκλειστές (υπέρταση, ημικρανίες, γλαύκωμα). Σε περίπτωση λήψης των παραπάνω φαρμακευτικών ουσιών μην τα διακόψετε χωρίς να ενημερώσετε το γιατρό σας ο οποίος θα σας τα αντικαταστήσει με άλλα.
Ο βήχας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και σύμπτωμα άσθματος. Σε μερικά άτομα με ήπιο ιδίως άσθμα , ο βήχας θα μπορούσε να είναι και το μοναδικό σύμπτωμα. Ο γιατρός είναι αυτός που θα κρίνει αν ο βήχας οφείλεται σε άσθμα και θα χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή.
Όξινο περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να εισέλθει στο στήθος. Αυτό είναι γνωστό και ως γαστρικό αντανακλαστικό και μπορεί να προκαλέσει βήχα. Το αντανακλαστικό αυτό συμβαίνει συνήθως όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Όταν υπάρχει αυτό το πρόβλημα προσπάθησε να σηκώσεις το κεφάλι λίγο ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα (όταν είσαι ξαπλωμένος). Επίσης θα βοηθήσει περισσότερο αν αποφύγεις το φαγητό και το ποτό τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσεις.
Τέλος, ο βήχας αποτελεί κύριο σύμπτωμα λοιμώξεων του αναπνευστικού είτε αυτές είναι ιογενούς είτε μικροβιακής αιτιολογίας. Η αντιμετώπισή του και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι αντικείμενο του ειδικού (του γιατρού) και όχι αυθαιρεσιών εκ μέρους του ίδιου του ασθενούς. Άλλωστε όπως γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ,πολλές φορές που έχετε προσπαθήσει να αντιμετωπίσετε τον βήχα χωρίς συμβουλή γιατρού έχετε ταλαιπωρηθεί αρκετά και έχετε θέσει τον εαυτό σας σε ,χωρίς λόγο, κίνδυνο.

Βασίλης  Τσούτσος
Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος
                         Δαναών 69Α Ίλιον
13122 Αθήνα

Smart Pharmacist
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart